Individuele sessies

Werkwijze


Het leven met vragen is dikwijls belangrijker dan het hebben van antwoorden. Bij de kunst om met vragen te leven gaat het erom de vraag in ere te houden.

Dat wil zeggen de vraag niet wegdrukken maar er laten zijn, er geen probleem van maken dat snel moet worden opgelost, maar tot motief te maken om op zoek te gaan, intitiatief te nemen en ontdekkingen op te doen. 

Je vertelt jouw levensverhaal in grote lijnen. Je gaat, om het met de woorden van R. Steiner te zeggen: 'als een vreemde naar jezelf leren kijken om het 'ik' dat je bent objectief te leren kennen.'

Als biografisch coach luister ik 'zonder oordeel' en is het cruciaal de juiste vragen te stellen om zo te komen dot de wezenlijke vraag waarop jij een antwoord wil.

Een echte vraag luidt vroeg of laat een nieuwe ontwikkeling in.

De diepste vragen die de mens al duizenden jaren bezighouden zijn nog altijd onveranderd:

'Wie ben ik? Wat doe ik hier op aarde? Wat wil ik met mijn leven?'

Als de juiste vraag gevonden is, neem je deze mee naar huis. Vanaf dan doet die vraag haar werk en leeft ze energetisch verder doorheen  de tijd.
Afhankelijk van de vraag wordt besproken of er voldoende vertrouwen is en jij op de juiste plaats bent toegekomen.

Daarna wordt gezamenlijk de vorm besproken voor verdere gesprekken.

Een iets gelijkaardig gesprek kan ook bij mooi weer buiten, samen wandelend in de natuur.

 

 

 

Praktisch


Prijs voor een individueel gesprek:

€ 50 voor één uur en € 75 voor anderhalf uur .

We werken in een ritme van ongeveer 2 tot 3 weken tussentijds.

De duur van het traject is afhankelijk van het proces en wordt in overleg besproken.

Vaak gaat het over een zes tal samenkomsten.

Indien financies weerhouden om jouw ontwikkelingsweg aan te gaan, waardeer ik oprecht hierover een gesprek aan te gaan.

 

Leeftijdsfasen onderzoek


 • Er wordt gewerkt met gebeurtenissen, feiten, beelden en herinneringen uit de verschillende leeftijdsfasen.
 • Wat speelde ik als kind?  Alleen of in groep? Was ik een trekker of een duwer?
 • Welke waarden en normen klinken nog steeds?  Wat blijft plakken?
 • Wat is mijn eerste kindherinnering?
 • Waartegen zeg ik altijd JA?
 • Wat maakt mij blij? Waarom?

Het bevragen van de leeftijdsfasen gebeurt op een manier zodanig dat jij zélf het antwoord vindt op jouw levensvragen.

opstellingenwerk - generatiekoorden - autobiografisch schrijven


 bijkomende tools die ik gebruik:

familieopstellingen: 15 jaar praktijkervaring in groep,  basisopleiding in het werken met  individuele opstellingen,  vader -    moedermeditaties, de weg van het innerlijke kind.

creatieve vormen: nat in nat schilderen, tekenen, werken met klei, prentkaarten

autobiografisch schrijven

 

 

Drieluik bevragen


We tekenen een belangrijk keerpunt in ons leven, in drie fasen:  het gebeuren - ervoor en erna. Wat komt dit me brengen?

De inzichten komen door bewust te gaan kijken en bevragen wat de getekende beelden komen vertellen.

Als biografisch coach is mijn grootste opdracht: bevragen, spiegelen, luisteren en teruggeven, dit alles ‘zonder oordeel’.

Wat komt hier vrij?  Welke schat wordt hier zichtbaar?

Welke tools heb ik misschien onbewust ingezet om hier te komen?

 

 • “ De enige gevaarlijke en ongezonde verdrieten zijn diegene die we in onszelf begraven en stil met ons meedragen om ze te verdringen in het lawaai van het leven daarbuiten, als ziektes die oppervlakkig behandeld worden en zich alleen maar even terugtrekken om na een tijdje des te heftiger opnieuw uit te breken. Verdriet als ongeleefd leven, verworpen verleden, verloren gelopen emoties, dat is leven waar we aan kunnen sterven. ”

  Rainer Maria Rilke

  brieven aan een jonge dichter

Getuigenissen

"Het biografisch werk voelt als een helingsproces op alle niveaus waarin Leen me stap voor stap begeleidt en ondersteunt op mijn tempo. Het verwoorden van een persoonlijke vraag is een krachtige werkwijze voor me om tot bewustwording te komen en mijn verlangen tastbaar te maken. Leen schept vanuit haar empathisch vermogen en systemisch inzicht licht op mijn wezenlijke thema's. De liefdevolle aandacht, begrip en respect brengen verdieping en inzicht in mijn ware zelf. Hierdoor groeit er openheid en vertrouwen in wat het leven me mag schenken."

Sarah

"Biografisch werk... graven om te groeien

Toen de mallemolen van mijn leven opgebrand was, verwees mijn huisarts mij door naar Leen.

Bij Leen vond ik een plek om tot rust te komen, om mijn diepste zielenroerselen bloot te leggen en om terug mijn voeten in de aarde te krijgen. We groeven in de diepte van de verschillende levensperiodes. De brandpunten, mijn reacties en tegenreacties in die periodes doorploegden we. Om daarna even stil te staan en een inzicht te verwerven in mijn bezige leven. Een spiegel hield ze mij voor en leerde mijn harde klompen klei terug soepel te maken. Ik verwierf inzichten in mezelf, kreeg vooruitzichten.

Daardoor werd ik bewust van mijn sterktes, mijn valkuilen en mijn vuur. Ik kreeg mijn leven terug op de sporen en pluk van die momenten samen nog altijd de vruchten. Mijn leven draait terug op volle toeren, maar met een frisse wind."

Kaat

"Het was alsof het zo moest zijn, ... Bij de Speelfontein zag ik de mooie folder van Leen, een sierlijke boom, zachte kleuren, krachtig in eenvoud en met uitnodigende woorden. het hing maandenlang op mijn prikbord, wachtend op het juiste moment. Tot ik de moed vond om dieper te durven graven in mijn eigen geschiedenis.

En die moed werd ontzettend rijkelijk beloond: met Leens hartelijke welkom op een bijzonder mooie, rustige plek tussen de kiemende groenten en bloesems; met een lekker warme tas thee (die ik nooit helemaal opdronk - sorry :-) ) en de tijd om helemaal toe te komen; met de warme en het de ontvankelijke openheid waarmee Leen naar mijn verhaal en naar mijn vraag luisterde... en zeker niet in het minste met het ontroerende respect waarmee Leen - telkens zonder oordeel - mee leefde in mijn geschiedenis.

Samen (want ik heb echt het gevoel dat ik actief mee zocht, associeerde en benoemde omdat ik me bij Leen in mijn kracht voelde) vonden we passende woorden en fietste ik met de Blue Bike (zeker aan te raden!) terug naar Zottegem, heel dankbaar en met het gevoel dat ik op deze plek echt een kans kreeg om (binnen de veiligheid van de coaching) te graven in wat er soms nog zo hevig stormde... heel dankbaar omdat ik me erg gezien voelde. Ook de uitnodiging en het 'huiswerk' om spulletjes en herinneringen mee te brengen voor de volgende keer gaf me energie.

En zo startte het traject, een tocht met verdriet, verwondering, maar ook zeker het (her)ontdekken van momenten die mijn leven op een cruciale en bijzondere manier mee betekenis en vorm hebben gegeven. Zo steeds beter leren begrijpen waarom ik ben wie ik ben, waarom ik voel wat ik voel, ... en dit ook - al blijft dat vaak misschien het moeilijkste - te aanvaarden en te waarderen in mezelf.

Ik ben heel dankbaar om het 'werk' dat ik samen met Leen gedaan heb. Wat een geschenk om te mogen leren, zoeken en gevoelig zijn in de warmte van iemand die ik jou gelooft en je omarmt. Wat een bijzondere tijd, een bijzondere plek en een heel bijzondere vrouw! Dank u..."

Jessica

"Een paar jaar geleden volgde ik een biografisch traject bij Leen Verwimp.

Het woord “bio-grafie” zegt letterlijk waar het hierover gaat : het (be)schrijven van je leven. Je verdeelt je leven in fasen van telkens 7 jaar, beginnend bij je geboorte, en beschrijft die periode. Dat kan in woorden, in een fotocollage, in tekeningen…

Het neerschrijven op zich was voor mij in bepaalde opzichten een herhaling, omdat ik al van kindsbeen af een dagboek bijhield. Het bijhouden van een dagboek is echter geen vereiste. Naarmate je langer aan de biografie werkt, komen de herinneringen ook steeds makkelijker naar boven. Met Leen heb ik elke fase onder de loep genomen, en daar heb ik veel van bijgeleerd. Leen hielp me om de zaken vanop afstand te bekijken in plaats van er midden in te staan waardoor je soms de helderheid van de dingen verliest. Leen vertelde mij : “Bekijk het vanuit je eigen wereld, niet vanuit die van de ander. Het is jouw pad dat je moet zien en volgen. Hoe de ander daarmee omgaat, is niet jouw verantwoordelijkheid, maar de keuze van die andere persoon”. Op afstand krijg je dikwijls een beter (over)zicht. Wat mij vooral is bijgebleven, is de manier waarop Leen mij een figuurlijke spiegel voorhield. Leen zei niet wat ik moest denken of voelen, ze stelde mij vragen waardoor ik steeds meer stukjes van mezelf begon te zien, en daaruit kwamen dan weer nieuwe vragen omhoog in mijzelf. Fase na fase werd een licht geworpen op aspecten waarvan ik mij nooit bewust ben geweest. Sommige zaken kregen een bevestiging, daar waar ik zelf nog steeds aan het twijfelen was. Leen heeft me vooral geholpen moeilijke aspecten uit mijn leven te aanvaarden, en mezelf te begrijpen. Ik heb het schuldgevoel dat ik al jaren meedroeg, van me afgeworpen met haar hulp. Dat was ook de doelstelling die we samen hadden afgesproken bij het oriëntatiegesprek. Ik kijk nog dikwijls terug naar de nota’s die ik toen heb gemaakt en de woorden waarmee Leen de zaken aanvulde. Ze gaf me alles mee naar huis, wat we samen hadden uitgewerkt. Af en toe haal ik het nog eens uit de kast en ga met de vinger langs de woorden en de lijntjes op de bladzijden. Ze vormen een soort van handleiding die me nu nog steeds van pas komen bij het vinden en volgen van mijn levenspad."

Marijke

Tijd om te zakken in mezelf, in mijn angsten, in de natuur, in mijn ware natuur.

Ik besloot om een week alleen weg te gaan. Ik had tijd en ruimte nodig om mezelf weer te kunnen voelen. De Kollebloem had me al meerdere malen de rust geboden en het voelde van begin af aan al als een thuis, dus die beslissing was snel gemaakt. Eenmaal aangekomen begon de rust en de warmte van deze plek al zijn werk te doen. Leen gaf me de ruimte om hier alleen te zijn en toch voelde ik dat ze er was, moest ik dat nodig hebben.

Stilte... Ik kon de stilte horen. Iets wat ik in de stad nooit meer ervaar, besefte ik plots. Door die stilte voelde ik meer en meer wat er echt in mij speelde. Ik schreef pagina's vol, ging elke dag wandelen of fietsen, letterlijk in beweging komen zodat ik mijn hoofd kon loslaten en kon zakken in mijn lijf om 's avonds te koken met de lekkere verse groentjes van de boerderij in de prachtige keuken van de B&B. Alleen dat al was een waanzinnig mooi cadeau voor mezelf.

Na twee dagen op mezelf te vertoeven had ik een Biografiek-sessie met Leen. Een warm gesprek waarin al snel meer helderheid in patronen en spiegels kwam. Leen luistert, voelt zeer goed aan en creëert ruimte om zelf aan de slag te gaan vanuit een gevoel van eigenwaarde en bestaansrecht. We besloten ook om 2 dagen later een creatieve sessie in te plannen. Dat ik in de Kollebloem kon blijven en de ruimte had om het gesprek te laten inwerken was immens waardevol. Waar ik anders zou uitreiken voelde ik nu dat ik mezelf die bedding kon geven, dat vertrouwen en oude wonden kon laten helen. Ik voelde een diepe verbinding met mezelf. De creatieve biografiek sessie was geweldig! Met alles wat er speelde en transformeerde gaf Leen me een opdracht met klei. Heel intuïtief maakte ik verschillende beeldjes en vroeg Leen om deze tegenover elkaar te plaatsen. Zo duidelijk, zo makkelijk werd alles zichtbaar. Het gaf me kracht, ik had een duidelijk beeld(je) van wat ik nodig heb, hoe ik vooruit kan bewegen in mezelf, in relaties, in de wereld.

En nu opnieuw, de ruimte om ook dit te laten insijpelen, in alle rust, in alle stilte. Het doet me ontzettend deugd om hier te zijn. Ook mijn lijf ging de laatste dagen door een proces, ik voel me vrijer, soepeler, lichter en verteer zelfs makkelijker dan voorheen. Deze plek, de begeleiding en het zijn van Leen werkt voedend voor lichaam en geest.

Dankjewel voor je warmte Leen. Dankjewel om je enthousiasme te laten bruisen en me mee te nemen op creatief pad. Het bracht me gronding, vertrouwen en een mooi aandenken. Dankjewel voor je ondersteuning, je hele mooie zijn.
Dankjewel wondervrouw om de wondervrouw in mezelf aan het licht te brengen.

Celien