Groepssessies

Werkwijze


Een jaar rond werken we met groepen.

 

Verbindingsgroep

Deze groep wordt gevormd door 3 à 4 koppels, waarin elk individueel werkt aan het leren kennen van zichzelf, en hoe die in verbinding gaat met de ander.

De gezamenlijke draagkracht van een groep is bijzonder sterk, waardoor mensen zich werkelijk méér  gehoord worden in wie ze zijn, hoe ze zich voelen, wat er in hen omgaat.

Als koppel ontstaat een verdiepende ontmoeting - een verbinding, dank zij de uitnodiging van de ander. Een ontmoeting met elkaar  die in het dagelijks leven vaak niet geraakt wordt, uit angst of onzekerheid, drukte...of zoveel andere factoren.

Je kwetsbaar tonen in groep nodigt de ander uit om dat ook te doen waardoor het groeiproces zoveel meer gedragen wordt, veiliger voelt en kan ontwikkelen.

maandelijks één maandagavond van 19 - 21.30 uur

 

Groeigroep voor vrouwen

Maandelijks komen we samen met een 5 - 6 tal vrouwen. Onze werkvorm is meestal de  intervisie- vorm - maar kan ook ondersteund worden door bijkomende  cratieve vormen.
Iemand komt met een vraag die we samen bevragen, verdiepen, waarvan we een beeld teruggeven en afronden met een advies.
Een prachtige vorm van werken die ons altijd tot  de meest verassende postieve processen brengt.

Door de begrenzing onstaat er ook een hechte ontmoeting met elkaar, erkenning wordt  gedeeld  en processen worden geheeld.

maandelijks één woensdagavond  telkens van 17 - 19.30 uur

 

zingeving in de laatste levensfasen

Wanneer een mens 65 jaar wordt, eindigt vaak een grote levensopdracht en begint een andere vaak onvoorziene opdracht.
We worden gewild of niet, geconfronteerd met het leven dat we geleefd hebben. Onze keuzes en daden laten hun sporen na op vlak van gezondheid, financieel, geestelijk, het lege of  juist het volle veld, vragen omtrent het wel of niet zorgen voor kleinkinderen. Hoe doen we dat allemaal in goeie zorg voor onszelf?

De ouderwordende mens heeft een schat aan levenservaringen en wijsheden opgedaan. Door persoonlijke ontwikkeling zelf in de hand te nemen kan de ouder wordende mens wel degelijk nog lang na zijn pensioenering genieten van innerlijke groei, geestelijke voeding, lang en en gezond leven.

Deze ontmoetingen in kleine groep willen een aanzet geven in de gedachtenvorming die daarbij belangrijk is en een ondersteeuning in het zoeken naar het juiste midden.

5 samenkomsten op donderdag namiddag 14 - 16.30 uur   op  9 - 23 maart  - 20 april - 4  - 25 mei 2023

 

Praktische oefeningen voor een innerlijke ontwikkeling

Op basis van het boekje Roel den Dulk of/en het zesvoudige pad van Joost van Dam oefenen we in groep met enkele mensen op een heel persoonlijke wijze de zes belangrijkste basisoefeningen voor spirituele ontwikkeling.

Helder denken, het in de hand krijgen van je wilsimpulsen, gelijkmoedigheid, positiviteit, onbevangenheid, het wezenlijke ontdekken.

Deze oefeningen brengen je dichter bij jezelf en de wereld om je heen. Ze helpen je evenwicht te vinden tussen daadkracht en openheid, zelfbeheersing en gevoel, denken en vertrouwen.

7 samenkomsten op dinsdagnamiddag van 14 - 16.30 uur op 28 maart - 11 - 25 april - 9 - 23 mei 2023

 

5 - daagse reis van Zelf- Doen

zaterdag 1 juli tot en met donderdag 6 juli 2023

maandag 21 tot en met vrijdag 25 augustus 2023

 

3 - daagse - Troost - Rijke dagen

zaterdag 28 tot en met maandag 30 oktober

 

 

Praktisch


We werken met behulp van biografische oefeningen, inspirerende teksten en beelden, intervisievragen en individuele opstellen.
We kijken naar onze levenslijn, tekenen en schilderen nat in nat, kleien, werken met foto's.

Dit zijn allemaal  tools om te leren zien en erkennen welke verborgen levenskrachten in jou willen erkend en gezien worden.

We komen maandelijks op een vast moment samen voor een sessie van twee en een half uur. Momenteel lopen er verschillende groepen.

1


                               

 

                                

 

                   


2


3


Getuigenissen

5 - daagse reis in jezelf 2020

Dag Leen en Helga 

 

Een reis in jezelf in veiligheid omringd door 5 andere mensen. 

 

Jullie creëerden een sfeer van mogen zijn, het authentieke zowel in de stof als in de materie. 

We leerden naar onszelf te kijken, met verschillende zelf gecreëerde brillen. 

Jullie zorgden ervoor dat we onszelf leren liefhebben, leren zorg dragen voor het lichaam die ons omhuld. 

Jullie zijn 2 handen op een buik die ons hebben omringd met zoveel liefde en warmte. 

 

Als feedback wil ik het volgende meegeven:

Ik vind het spijtig dat we niet meer uitleg hebben gekregen over de planten, de werking van de boerderij (speltbezoek). 

Het zou ook fijn zijn eens een uurtje in de boerderij te mogen werken of tussen de bloemen. 

Misschien een idee om te werken in verbinding met dieren?

Ideale groepsgrootte. 

 

Ik leerde yoga kennen op een draagbare manier. Een yoga die ik begrijp in al zijn zachtheid en openheid. 

De opdrachten waren 1 voor 1 verdiepend en kwalitatief. 

Het tijd nemen om elkaar te geven en om naar elkaar te luisteren heeft me diep geraakt. 

 

Ik vond dat alles zo biodynamisch gebeurde dat jullie zeker mogen zijn van die hemelse week die jullie organiseerden. Wij kregen van jullie de ruimte om te landen, om te ademen en te transformeren. 

Ik kan niet in woorden omschrijven hoe dankbaar ik ben dat ik dit mocht meemaken en jullie mocht leren kennen.

 

 

Ik kijk er naar uit jullie terug te zien. 

 

Zielenknuffel

Fien Alice 

 

 

Fien

5- daagse reis in jezelf 2020

 

ieve Leen en Helga,

 

Ikzelf ben ook nog aan het namijmeren over onze 5 daagse! Er wordt hier dagelijks in mijn kapsalon over gesproken, hoe mooi dat het was! Zonder in detail te vertellen. Dat hou ik tijdelijk voor mezelf.

De biohoeve die met zoveel liefde, passie, orde, vertrouwen wordt uitgevoerd heeft bij mij een grote indruk gegeven. De idiale plaats om zo iets mooi's tot zijn recht te brengen.

Proficiat aan beiden!!!

 

Ik ben alleen maar vol lof van jullie werk!

-De yoga (met de ademhaling) heeft me echt deugd gedaan. Het heeft veel losgemaakt in mijn lichaam. Goed om de dag ermee te starten...

-De rondleiding was voor mij zeer interssant. Ik horde hier en daar over bio maar dat was voor mij eens nodig om dat in het echt te beleven.

Te horen hoe alles in zijn werk gaat.(Daar was er iets te weinig tijd voor geweest)

-Het eten was super lekker! Totaal nieuw voor mij, koken met bioproducten is écht smaakvol. Ik heb daar écht van genoten.

Thuis geniet ik ook meer van mijn kookkunsten meer bewuster koken. Ik heb natuurlijk nog heel veel kookcurcussen te volgen.

-De verschillende "doe" dingen vondt ik één voor één interssant en héél goed begeleid. Alles voelde afgewerkt, het was zo intens en het kwam van zo diep.

Ik voel mij tot op vandaag nog in die rust in die energie!

De levenslijn dat is interssant natuurlijk om eens bij alles stil te staan...maar dat voelde voor mij niet afgewerkt...ik weet dat het niet de dedoeling was om het te bespreken maar dat mis ik toch.

 

Na alles geloof ik in jullie

geloof ik in meer in mezelf

geloof ik in meer

 

 

Zonnige groetjes Isabelle

Isabelle

Evaluatie 5-daagse juli 2021

Reis in je Zelf

'we hadden een supergoeie groep. De energie zat vrij snel goed. Voor mij ging de verbinding onder elkaar diepgaander dan vorig jaar. De kwetsbaarheid binnen de groep heeft mooie connecties mogelijk gemaakt, zowel bij elkaar met zichzelf als binnen de groep.
Ik heb letterlijk mensen zien openbloeien. Zo mooi om te mogen meemaken en daar ben ik echt dankbaar voor!

Wat zo belangrijkwas, was de manier waarop jullie het geheel in goede banen probeerden te leiden. Jullie hadden een grote gevoeligheid voor wat zer zich in en met de groep afspeelde. Jullie soepel omgaan met de processen die zich aftekenden zowel individueel als in groep, zorgde ervoor dat er ook heel veel mogelijk was. Structuur was nodig om te weten waar jullie naartoe gingen, doch het is een kunst om daar heel flexibel mee op te gaan. Proficiat!

Mia

 

 

Lieve Helga en Leen,  5- daagse reis 2020

 

Ik probeer hier mijn reflecties uit te schrijven, want ik vind het ontzettend moeilijk om een evaluatie te geven van een week die voor mij zo mooi en cruciaal geweest is op mijn groeiweg en reis in mijn Zelf.

 

Wat voor mij heel vreemd was, was dat er geen programma was. Meestal krijgen we op voorhand een dagindeling met mogelijke thema’s van die dag. Dat had voor mij het gevolg dat er geen voorspelbaarheid was, wel veel creativiteit, het leren (ver)wachten, het me laten verrassen en meevoeren…

 

De organisatie en dagindeling vond ik goed met:


 

’s morgens eerst yoga als ontspanningsmoment, het thuiskomen in jezelf, het open komen en ontvankelijk voor wat de dag brengt. Dat voelde voor mij heel essentieel om de dag zo te beginnen.

 

De ruimte in de joert vond ik een zalige plek met een heel eigen energie en sfeer

 

De omgeving = de natuur die een eigen rust bracht

 

De groep zelf die voor mij niet meer dan die 5 deelnemers hoefde te tellen met zowel vrouwelijke als mannelijke energie = prachtig!

 

De activiteiten die heel verscheiden waren en mooi opgebouwd. We kregen ook elke keer de hulpmiddelen nodig voor de verschillende technieken die jullie hanteerden alsook de tijd en ruimte om ze uit te voeren. Voor mij was het soms koud water om me eraan toe te vertrouwen en eraan te beginnen, doch met extra stimulans lukte het wel. Dat betekent: controle loslaten, me toevertrouwen en ik zie wel wat ervan komt… Een lastig iets!

Voor mij was het ook de eerste keer dat ik helemaal in mezelf aan de activiteiten werkte, zonder te kijken wat of hoe anderen het deden. Deze keer had ik genoeg zelfvertrouwen.

 

De na- en groepsbespreking na de crea-activiteiten vond ik elke keer héél mooi! Jullie lieten daarvoor heel veel ruimte en tijd zodat elkeen op een heel eigen manier beluisterd en begeleid werd.

Opvallend hierbij was ook hoe jullie met jullie empathie en heel veel respect en eerbied met ons – elk met onze eigen kleur op onze eigen intense zoektocht door het leven –omgingen. Dat maakte elk moment heel intens.

Ik heb al menige groepsactiviteiten en dagen meegemaakt en – als ik eerlijk mag zijn? – deze 5-daagse spande toch wel de kroon!

Ik vermoed heel sterk dat zo’n vormingsmomenten bij elke nieuwe keer dieper gaan, aangepast aan het groeiproces dat ik op een bepaald moment ga.

Alles komt gewoon naar mij toe. En bij elke nieuwe stap/fase krijg ik de begeleiding/uitdagingen/uitnodigingen én de juiste mensen die ik nodig heb.

Ik had het grote voordeel al getuige geweest te zijn van jullie individuele innerlijke bewust opgebouwde rijkdom/wijsheid en blijvende zoektocht… Die hebben jullie ons ten overvloede geschonken. Die heb ik ook met volle overgave en intense dankbaarheid naar mij toe laten komen. Ik heb dus voluit kunnen/mogen genieten

 

Ik ben jullie en de groep ontzettend dankbaar dat ik de woensdagmiddag na mijn intens diep ingrijpende ervaring tijdens de yoga de ruimte en tijd kreeg om tot mezelf te komen. Die rust was nodig want ik was helemaal uit mijn doen. De ervaring was zó intens dat het me helemaal overrompelde. Mee koken met de groep: ik kon die drukte niet aan…

 

Ook jullie ZIJN en eigen inbreng vond ik zo enorm waardevol én boeiend! Jullie vormden een deel van ons geheel. Jullie eigen engagement was voor mij een belangrijke méérwaarde en schepte meteen ook een heel aparte verbondenheid.

Jullie waren ook ontzettend op elkaar ingespeeld, elk met jullie eigen levensrijkdom, accenten, mogelijkheden en vaardigheden.

Jullie wederzijdse warme en harmonieuze vriendschap weerspiegelde zich ook als een rode draad door het geheel. Ik heb daar ontzettend van genoten! Jullie LAT-relatie heeft zo zijn eigen vruchten afgeworpen. Zálig om naar te kijken! 😉 Dank jullie wel!


 

Ik vind het goed en vooral wijs, Leen, dat jij je activiteiten in die dagen schikt te verminderen bij een volgende 5-daagse. Ik denk hierbij aan het overlaten van het koken ’s middags aan iemand anders, zodat jij nog méér deel kan uitmaken van de groep. Én dat jij niet hoeft te laveren tussen 3 verantwoordelijkheden: de 5-daagse, het koken en ook nog de huur voor het hoevetoerisme. Dit was een moeilijke combinatie, waarbij jij alles tot in de puntjes wil en probeert te behartigen.


 

Al moet ik zeggen dat ik ten zeerste genoten heb van jouw kookkunsten, Leen en jouw liefdevolle maaltijden vol warmte… Waar ik ’s avonds nog als een naproevertje mocht van genieten…


 

Ik was heel blij dat ik kon blijven overnachten. Dat heeft me enorm veel rust gegeven. Zo had ik ook overdag een eigen stekje waar ik altijd naar terug kon. En ’s morgens werd ik heerlijk verwend met een ontbijt vol warme zorg!


 

Duur van de 5-daagse: Voor mij waren die 5 dagen niet teveel of te lang. Meestal heb ik de ervaring dat ik uitkijk naar die laatste dag, omdat het plots “genoeg” was en ik naar huis wou. Deze keer heb ik dat zo niet ervaren! Dat betekent dat de dagindeling mooi gevuld was, doch helemaal niet overladen.

Een ander punt is dat ik het belangrijk vond dat de avond vrij was en niet gevuld met wéér activiteiten… De avond en nacht waren een welgekomen rustmoment om dingen te laten bezinken.


 

DUS: Blijven jullie gewoon jullie zelf met jullie innerlijke rijkdom en levenservaring! Blijven jullie zo’n dagen organiseren vanuit jullie eigen buikgevoel en authenticiteit die de rode draag vormden doorheen deze 5 dagen. Jullie weten trouwens van binnenuit wat nodig is om te doen. Ik zag dat jullie regelmatig overlegden en het programma – vermoed ik - aanpasten aan wat de groep aangaf. En ik hoor jullie nog zeggen dat jullie nog heel wat werkvormen in jullie toverhoed zitten hebben… Vertrouwen jullie erop dat jullie het juiste kiezen en voorstellen op het juiste moment in het groeps- en individuele proces…

 

 

Mia Van Haute

26-07-2020

mia juli 2021